Billedtekst: Sådan kunne man tro, det ser ud.... ....men det ser faktisk sådan ud! Tegninger: Stig Bachmann Nielsen, Naturplan.
Øer er naturligt for et floddelta
Mange mennesker har bemærket, at der er dannet øer med tagrør og andre sumpplanter i Gudenåen ud for Randers. Et fænomen, som er typisk for et floddelta.
Øerne er især tydelige ved Randers Regnskov. Her deler vandet sig flere steder og løber rundt om øerne i forskellige strømrender.
Øerne spærrer ikke for vandet
Umiddelbart skulle man tro, at øerne spærrer for åens vand, så det hindres i at løbe ud mod fjorden. At øerne stuver Gudenåen op.
Men dykker man ned under vandet, vil man opdage, at det ikke er tilfældet.
Opmålinger har vist, at der er dybe strømrender mellem øerne — som kløfter i en miniudgave af Gran Canyon på bunden af åen.
Nogle render er knap 3 meter dybe. De er meget stabile, de har stejle sider og de er helt ”renskurede” uden sand på bunden. De er så brede og dybe, at de nemt kan sende vandet fra åen ud i fjorden.
så det vil ikke hjælpe på oversvømmelserne at opgrave øerne. Det er vandstanden i Randers Fjord, der bestemmer vandstanden i Gudenåen, og ikke effekten af øerne i deltaet.