Oplevelser langs åen
Natur og kultur indgår i de mange oplevelser, som Gudenåen byder på.
Billedtekst: Den genfundne Bro ved Vestbirksøerne er på få år blevet et tilløbsstykke. Foto: Jens Muff Hansen, Naturplan.
Mange bruger åen
Vi forventer som borgere, at vi nemt kan komme ud og opleve naturen og kulturværdierne ved Gudenåen.
”Den genfundne Bro” ved Vestbirksøerne er et godt eksempel på, hvor populært det er at besøge steder langs åen. Mange tusinde mennesker har lagt turen forbi den restaurerede togbro med Gudenåen, der strømmer hastigt afsted neden under, siden åbningen i 2014.
Kloster Mølle, trækstien mellem Silkeborg og Randers og Tangeværket bliver også hvert år besøgt af et stort antal gæster, og mange nyder en gåtur andre steder langs åen — og ture i kano eller båd.
Oplevelserne skal holdes ved lige
Den rekreative brug af åen er positiv og med til at øge glæden ved åen. Men også her er alting ikke helt enkelt.
Mange gæster skaber behov for stier, opholdssteder med borde og bænke og andre faciliteter, som skal holdes vedlige. Ellers forringes oplevelserne.
Og når mange gæster bruger åen og søerne, forstyrrer de naturen og de faste beboere ¬— og risikerer også at ”træde hinanden over tæerne”. Det skaber behov for regler og bestemmelser.
Sejlads kræver regler
Reguleringen af sejladsen, som Gudenåkomitéen står for, er et forsøg på at skabe en god balance mellem benyttelse og beskyttelse af natur- og friluftsværdierne.