BilledtekstAlle de mange dråber fra nedbøren skal ledes ud til havet gennem vandløbene. Foto: Stig Bachmann Nielsen, Naturplan.
Ændret klima - mere vand
Fra 1870’erne til 2010 er nedbøren i Danmark steget mere end 100 mm om året i gennemsnit. Det har givet mere vand til vandløbene, også til Gudenåen.
Årsagen er sandsynligvis ændringer af klimaet. Kloden er blevet varmere, det har givet større mængder nedbør i vores del af verden.
Og nedbøren vil stige endnu mere over Danmark i fremtiden. Det vil stille store krav til vores vandløb. Frem til 2070 forventer man en stigning på 10-15 %. Det svarer til op mod 100 mm oven i de 100 mm, som nedbøren allerede er steget med de sidste 100 år.
Mest om vinteren - kraftigere om sommeren
Den ekstra nedbør vil især komme om vinteren. Om sommeren forventes det, at vejret vil blive mere tørt. Til gengæld vil der komme kraftigere regnskyl om sommeren, når himlen endelig vælger at åbne sig.
Pludselige regnskyl betyder, at vandløbene på kort tid skal modtage meget vand. En stor del af vandet når ikke at trænge ned i jorden under skybrud, men skyller direkte ud i vandløbene uden forsinkelse i afstrømnngen.