
Vandremuslinger sætter sig i tykke lag på sten og stolper i åer og søer. Foto fra Screeningsundersøgelse af vandremuslingens forekomst i Gudenå-systemet, maj - juni 2009, Orbicon 2009.
Ved menneskets hjælp har vandremuslingen bredt sig til store dele af kloden fra dens oprindelige levesteder omkring Aralsøen, det Kaspiske hav og Sortehavet.
I Danmark er vandremuslinger mødt første gang på Sjælland i 1843. I Jylland blev den fundet i Jelssøerne omkring midten af 1980'erne, og fra 1990'erne i Fårup Sø.
Vandremuslingen bliver kun ca 4 cm lang. Den kendes på sin trekantede skal med lyse zig-zag striber. Det har også givet den navnet ”zebramusling”. Den sidder fasthæftet med hjælp af små tråde (byssus-tråde) på sten og andre faste genstande modsat andre ferskvandsmuslinger, som lever frit på bunden.
Vandremuslinger foretrækker ferskvand, men de findes også i brakvand. De vil helst have ret stille vand. Det er nok årsagen til, at de ikke findes i Gudenåens små vandløb med hurtig strøm.
Formeringen foregår ved, at de voksne muslinger om foråret og sommeren gyder sæd og æg ud i vandet. Hunnen kan gyde op mod 100.000 æg. Larverne svømmer rundt i få uger, før de finder et sted at fæstne sig.
Her kan du se notat fra 2009 om vandremuslingens indvandring til Gudenåen